Istanbul: the top of mind

Oricât ai citi, oricâte ai vedea, orice ai auzi și pe oricare stradă te-ai pierde într-un oraș străin, în momentul părăsirii lui primele 3 lucruri care-ți vin în minte sunt tot ce-ți rămâne.

Pentru mine, Istanbul, orașul care m-a făcut fericită de la prima întâlnire, înseamnă:

1.       Cafeaua turcească pe malul Bosforului.

Cand spun Istanbul ma gandesc la...Cafeaua nu trebuie băută numai în locuri închise, iar când ești într-un loc nou, e musai de savurat în timp ce analizezi tumultul cotidian, peisajele, clădirile.

Prima cafea savurată „în oraș” a fost undeva pe lângă podul Galata.  În ceva ce-mi semăna a piață, câteva mese și scaune minuscule au apărut subit în drumul nostru. Mirosul de cafea de la primele ore ale dimineții,  lumina puternică a soarelui după o zi ploioasă și modul simplist de prezentare al localului din mijlocul străzii ne-au determinat să ne oprim pentru jumătate de oră.  Ne-au preparat cafeaua în fața noastră, pe un fel de grătar și ne-au servit-o cu grijă, alături de un pahar de apă rece. Zeci de pescăruși zburând deasupra vapoarelor și mirosul inconfundabil al cafelei turcești, oamenii care treceau grăbiți, rugăciunea care se auzea pretutindeni și liniștea care îi urma – iată de ce nu voi uita gustul acestei cafele!

 2.       Lămpile, da, sunt minunate!

Să te plimbi pe străzi în centrul Istanbulului este musai de făcut, dar sa te pierzi pe fiecare străduță îngustă este de-a dreptul minunat! Așa am găsit magazinele cu lămpi care ne lăsau de fiecare dată fără cuvinte. Nici poze prea multe nu avem cu ele. Pur și simplu sunt mult prea frumoase pentru a fi surprinse intru totul într-o simplă captură.  Mai bine stai și te pierzi fotografiind în minte particularitățile fiecăreia și imaginându-ți povestea care stă la baza conceperii lor.

De ce cu greu ppt fi fotografiate lampile din Istabul

 3.       Cafeneaua Marmara

Și cel mai frumos local din cele 4 zile în Istanbul. Este tipul de local despre care citisem în cărțile lui Pamuk și de care speram să dau în călătoria mea. Este o cafenea “locală”, a micilor negustori, cu puțini clienți, fără mare grijă a detaliului sau a ordinii și cu slabe cunoștințe de limbi străine din partea personalului.  Este însă o cafenea de poveste și noi, cei mai norocoși turiști pentru că am găsit-o!

Cum ne-am simțit aici, am scris și pe Facebook, iar daca o găsiți și voi, musai intrați și gustați tot ce se poate din meniu. Nu veți regreta.

Povestile lui Pamuk le-am gasit aici

Advertisements

, ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: