De vizitat: biserica de la Drăgănescu

La numai 28 de km de București se află un altfel de locaș sfânt, biserica de la Drăgănescu. Vestită pentru pictura preotului Arsenie Boca, biserica se arată trecătorului ca un loc în care timpul omului s-a oprit pentru smerenie. Dacă poziția bisericii (lângă lacul de la Mihăilești), aleea înconjurată de brazi, curățenia și frumusețea cimitirului de la țară încă par lucruri cunoscute, primul pas făcut în biserică aduce cu sine sentimentul pe care bunicii încearcă să-l transmită nepoților încă din fragedă pruncie: credința în ceva mai puternic decât noi.

Strada lungă a bisericii strânge sătenii începând cu 8:30. În jurul orei 10, când începe Evanghelia, credincioși din împrejurimi și din marile orașe poposesc la Drăgănescu pentru a-și descărca sufletul prea plin de păcate și pentru a se ruga pentru cei dragi aflați în greutate. O doamna care îngrijește de biserică mi-a conturat imaginea de mai sus cu mândria săteanului care își conserva tradiția.

Primul pas făcut în biserică te obligă să te oprești înainte de a-l face și pe al doilea. Pictura părintelui Arsenie este impresionantă, cu un mesaj cutremurător pentru fiecare ochi care o privește. Lumea cu păcatele ei, războiul duhovnicesc al omului, apocalipsa sunt numai câteva scene care m-au impresionat atât prin grija și finețea redării, cât și prin ochii atât de umani ai sfinților, o pictură cum nu am mai văzut până acum și ochi care parcă privesc în sufletul credincioșilor. Un puternic fior rece am simit însă la vederea scenei în care omul contemporan este chemat la cină: tolănit (da, asta e cuvântul) în fotoliu, cu televizorul lângă și telefonul la ureche, omul îi răspunde îngerului că are de “rotunjit țarina” și că “nu mai avem această preocupare”, amânând astfel chemarea către credință.

Pictura și textele care însoțesc majoritatea scenelor sunt peste puterea mea de înțelegere, redare, simțire. Pot însă să vă recomand acest locaș pentru cunoaștere, simțire, smerenie.

Cum se ajunge la biserică?

Ieșirea din București spre Alexandria, se face dreapta la indicatorul “Malul Spart”, la intersecție dreapta spre abator și încă o dată dreapta după barul comunal (intersecție strada Abatorului cu strada Digului). Adresa exactă: Mihăilești, str. Abatorului, nr. 26.

Advertisements

, ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: