7 paşi de respectat la interviul de angajare

Din toamnă am început serios să caut un job în domeniul relaţiilor publice. Destul de repede mi-am dat seama cum funcţionează site-urile de job-uri, aşa că le-am abandonat în favoarea anunţurilor de pe site-urile agenţiilor, Facebook, Twitter şi AdJob. În general, din discuţiile cu prietenii, am observat că a-ţi căuta un loc de muncă poate fi obositor şi stresant. Ceea ce este valabil dacă pierzi din vedere scopul pe care ţi l-ai propus şi drumul pe care vrei să-l parcurgi (nu degeaba angajatorul te întreabă mereu unde te vezi peste X ani). Personal, încerc să mă ţin bine de astea două lucruri pentru că, până la urmă, sunt cele care contează. Ofertele de job au venit şi au plecat. Dacă le-am refuzat? Da, s-a întâmplat. Dacă am fost respinsă? Da, şi asta s-a întâmplat. Dar, important este cu ce rămâi în urma fiecărui interviu, lucrurile pe care le înveţi despre tine şi lucrurile pe care le mai ai de învăţat în plan profesional. Prin urmare, dacă şi voi sunteţi în căutarea unui loc de muncă, aruncaţi un ochi mai jos şi poate ce veţi citi vă va fi de folos.

  1. Nu pleca la drum fără să ştii ce vrei. Sau, cu alte cuvinte, nu aplica pentru n job-uri doar de dragul de a aplica. Şi evită să aplici pentru un job dacă habar nu ai cu ce se mănâncă şi dacă poţi să-i faci faţă. Primul pas este să te întrebi ce vrei să faci, ce îţi place şi ce ştii. Aplică numai pentru job-uri pentru care eşti pregătit/ă. Un alt pas este locul în care ţi-ar plăcea să lucrezi. Foloseşte internetul şi vezi ce se spune despre compania/agenţia respectivă, întreabă prietenii şi cunoştinţele dacă ştiu ceva. Nu te grăbi să aplici înainte de a fi sigur/ă că job-ul ţi se potriveşte şi că locul de muncă e ok.
  2. Fă-ţi temele de acasă. Dacă nu ai folosit Google la punctul anterior, acum se impune să o faci. Înainte de a te duce la interviu, citeşte tot ce se poate despre compania/agenţia respectivă. Caută-i site-ul, contul de Facebook, de Twitter şi află cât mai multe despre ea. Fă-ţi bine temele şi, la interviu, când se iveşte momentul, arată că ştii despre ce e vorba.
  3. Ascultă-ţi interlocutorul. Nu te grăbi să vorbeşti. Sau nu te grăbi să vorbeşti mult. Ascultă-ţi interlocutorul, încearcă să-l cunoşti şi apoi găseşte cel mai bun mod de a te prezenta. Ia-ţi timp să asculţi şi să înţelegi ce vrea de la tine şi ce ar presupune job-ul respectiv.
  4. Arată-ţi interesul. Nu te sfii să pui întrebări când nu înţelegi ceva sau nu îţi este suficient de clar. Este în interesul ambelor părţi ca informaţia să fie receptată corect. Cere detaliile necesare despre ce presupune job-ul, programul de lucru etc. Întreabă tot ce consideri că este important pentru a înţelege mai bine rolul tău şi poziţia angajatorului.
  5. Implică-te în discuţie. Interviul nu este un drum cu sens unic: angajatorul pune întrebări, tu răspunzi. În măsura în care mediul îţi permite, implică-te în discuţii şi crează şi tu subiecte noi (legate de situaţie, bineînţeles 🙂 ). De exemplu, mi s-a întâmplat de câteva ori ca angajatorul să fi terminat aceeaşi facultate ca mine, moment prielnic pentru a destinde puţin atmosfera şi pentru a intra în discuţii “de la coleg la coleg”. Am povestit, ne-am amuzat şi am revenit la subiect cu un tonus cu mult mai bun. Încearcă şi tu să transformi clasicul interviu într-o discuţie prietenească.
  6. Primeşte şi oferă feedback. Sunt cazuri în care, la sfârşitul interviului, angajatorul îţi oferă un feedback. Ascultă-i părerea cu atenţie şi nu te grăbi să-i spui că nu are dreptate. Foloseşte feedback-ul primit în interviurile viitoare. Alţi angajatori îţi cer părerea asupra interviului. Nu te sfii să o oferi. În limitele bunului simţ, bineînţeles 🙂 A primi şi a oferi feedback este constructiv şi îţi va folosi pe viitor.
  7. Zâmbeşte! Nu privi interviul numai ca pe încheierea unei afaceri, deşi în cele mai multe cazuri aşa pare. Şi aşa şi este. Încearcă să te faci cât mai plăcut/ă. Zâmbeşte, glumeşte (în condiţiile în care mediul şi subiectul îţi permite), dar tratează lucrurile serios. De foarte multe ori mediul este foarte ok şi angajatorul este cel care încearcă să alunge emoţiile candidatului. Ajutaţi-vă reciproc. Zâmbetul este primul pas în a te face un candidat plăcut.

Iată câteva lucruri pe care eu le consider importante în momentul unui interviu. Dacă aveţi şi alte sugestii, vă aştept să comentaţi :).

Advertisements

,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: