Intimitatea și web 2.0

Azi avem la dispoziție multe canale prin intermediul cărora putem spune lucruri despre noi: ce ne place și ce nu, ce interese avem, cu cine ieșim, unde ieșim…și lista poate continua. Interacționăm unii cu alții, în majoritatea cazurilor, fără să ne cunoaștem personal. Comentăm de zor la statusurile altora și spunem la rândul nostru povești după povești. Dar cât de mult vrem să se știe despre noi în lumea web 2.0? Și ce folos ne aduc informațiile personale pe care le oferim?

X is in a relationship with Y and it’s complicated. Huh?

Ei bine, pe asta eu nu o înțeleg. Cu prima parte aș putea fi de acord: ești cu Y și tot spuneți asta unul despre altul pe unde nimeriți sau, pur și simplu, faptul că ești cu Y spune ceva despre tine în perioada în care te afli. Dar de aici până la a spune că lucrurile sunt complicate între tine și Y e mult de mers. Nu înțeleg de ce ar vrea cineva atâta expunere a vieții personale. Și, mai mult, nu înțeleg de ce ar vrea să știe asta toți oamenii pe care îi are în lista de prieteni. Prin urmare, să restrângem puțin câte puțin cercul de friends:

 • Cercul 1: din lista de prieteni despre câți știi ceva?
 • Cercul 2: dintre cei despre care știi ceva, pe câți îi cunoști personal?
 • Cercul 3: dintre ăștia din urmă, câți îți sunt amici?
 • Cercul 4: și câți prieteni?
 • Cercul 5: în final, pe cine ai putea suna la 4 noaptea dacă ai avea o problemă?
 • Cercul 4 și cercul 5 să spunem că ar fi interesat să știe despre tine. Pentru că deh, îți sunt prieteni și toate cele bune sau rele se savurează împreună. Exceptând cercul 3 care ar fi interesat (sau nu?) de vești din partea oamenilor relativ apropiați, cercurile 1 și 2 rămân total în afara problemei. Nu numai că oamenii din aceste cercuri nu știu cine e Y, dar nici nu-i interesează. În schimb, tu le oferi o informație foarte importantă despre viața ta personală. Iar în momentul în care te vor vedea la un eveniment sau într-un alt context mai mult sau mai puțin oficial, oamenii ăștia (dacă au avut timp să-și încarce memoria cu nimicuri) vor știi despre tine mai mult decât au nevoie să știe. Poate ar fi un bun moment să începi să folosești sau cel puțin să te documentezi asupra unei opțiuni pe care Facebook a adăugat-o de ceva timp: Friend Lists. Ce spunem și cât spunem ne privește direct și, totuși, ar trebui măcar din când în când să ne gândim și ce mesajele ajung la ceilalți, în ce măsură îi interesează și dacă într-adevăr am vrea să se știe atâtea lucruri despre noi. Și, de aici, îmi repet întrebarea: ce folos ne aduc informațiile personale pe care le împărtășim în web 2.0?

  Voi ce părere aveți?

  Aici am găsit imaginea

  Advertisements

  , ,

  1. Leave a comment

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: