Ce povestim pe 6 decembrie?

Povestea Sfântului Nicolae

cadouriSfântul Nicolae(în limba greacă biruitor de popor) provine din cetatea Patara, ținutul Lichiei și a rămas în memoria oamenilor prin minunile pe care acesta le-a săvârșit. Urmând firul poveștii se spune că era odată în cetatea Patara, un bătrând care, năpăstuit de o sărăcie cumplită, plănuia să-și vândă cele trei fete pentru a se îmbogăți. Sfântul Nicolae, aflând de suferința fetelor și de nenorocirea ce le așteapta, noaptea, pe furiș, a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mari. La fel s-a întamplat și în următorii doi ani, cu celelate două fete. Așa se întâmplă că fetele primiră zestrea dorită și reușiră fiecare să se marită și să scape de răutatea părintelui lor.

Fiecare are moșul lui

An la rînd în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae aduce daruri frumoase copiilor cuminți si nuielușe copiilor leneși și neascultători. Imaginea generală a moșului capătă diferite nunțe în funcție de zona despre care vorbim. De exemplu:

  • Pentru vikingi exista zeul Odin care, pe timp de iarnă, călare pe un cal cu opt picioare, călătoarea prin toată lumea răsplătind pe cei buni și pedepsind pe cei răi.
  • În Germania, Moșul călătorește împreună cu un aghiotant despre care se spune că ar fi o ființă înspăimântătoare. Moșul poartă în spate un sac cu daruri felurite și într-o mână nuielușele pentru aceia care nu au fost cuminți.
  • În Republica Ghana, Moșul care aduce daruri vine din junglă.
  • În Hawai, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, moșul coboră dintr-o barcă și colindă pe la casele oamenilor pentru a lăsa darurile.
  • În Danemarca imaginea lui Moș Nicolae este asemănătoare aceleia a lui Moș Crăciun: renii ajută în aducerea și repartizarea cadourilor. Pentru întâmpinarea moșului, copii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez în caz că moșului sau renilor li se va face foame.
  • În Siria cadourile sunt aduse de o cămilă pe data de 6 decembrie.
  • În Polonia, copiii cred că darurile pe care le primesc vin de la stele.
  • În Ungaria, îngerii sunt aceia care oferă darurile.
  • În Italia, acela care aduce daruri copiilor poartă numele La Benafa. Conform legendei, acesta a refuzat să-i conducă pe înțelepți la Bethleem. Aceasta ar fi cauza pentru care La Benafa umblă din casă în casa pentru a-l găsi pe copilul Iisus.

Am și eu moșul meu

Că tot eram eu tristă zilele astea pe motiv că de vreo doi ani, moșul m-a cam uitat, anul ăsta a ajuns și la mine. Pentru început am găsit aseară în papucii de casă o portocală de la Aura și ciocolățele de la Nadia, de la Chișinău. Portocala miroasea a portocală de iarnă, iar dulciurile au fost la fel de gustoase ca acelea aduse de Moș când eram mică. Și cum Moșul venise și la mine, am poposit în El Grande Comandante să bem cu Larisa de ziua ei. Și aici a venit marea mea surpriză! Dovadă fie că vremurile se schimbă, fie că noi creștem, fie că Moșul devine din ce în ce mai neconvențional m-am întîlnit cu Moșul și în El Grande. În mod paradoxal, abia acum realizez că este prima dată când moșul meu mi-a pus un cadou în cizmulițe și sunt sigură că și el își va da seama de asta abia atunci când îmi va citi postul:).

Una peste alta, uite un cadou pentru voi…de Moș.

Sursa: Desprecopii.com.

Advertisements

,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: